El Ball de Bastons de Valls celebra dins la fira de Santa Úrsula els 30 anys de la seva recuperació. La dansa es va recuperar per part de l’Associació Cultural Verge de la Candela l’any 1992, dins la Festa Major de Sant Joan, i des de llavors ha participat ininterrompudament en les diferents celebracions de la ciutat. El ball va tornar a sortir als carrers gràcies, també, a l’assessorament del bastoner Robert Rovira del ball de bastons de l’Arboç, i de Pere Roca del ball de Bastons de l’Esbart de Santa Tecla. Aquella recuperació també va comptar amb l’assessorament musical de Miquel Rus de l’escola de grallers de Valls i de Joan Ramon Toda.

PUBLICITAT

Coincidint amb aquest aniversari, el ball ha decidit recuperar una coreografia històrica que apareix en uns vídeos del Fons Excursionista de Catalunya. A partir d’aquesta coreografia, Àngel Vallverdú ha composat la música, que encaixa amb la resta de melodies del ball. De fet, el procés serveix per seguir amb la tasca iniciada l’any 2017. En aquell moment es va recuperar l’acompanyament històric de violí, flabiol i tamborí, es van recuperar algunes melodies històriques i se’n van crear de noves, gràcies a l’assessorament i ajuda del músic vallenc Francesc Sans. 

La nova coreografia s’estrenarà en el marc de la mostra bastonera que l’entitat organitza el dissabte al matí de Santa Úrsula. En la mostra hi participaran, a més dels bastoners vallencs, tres balls de bastons d’altres municipis: l’Arboç, Cambrils i Vilafranca del Penedès. La mostra, que s’iniciarà a les 11:30h, vol servir perquè el públic vallenc pugui veure quatre estils molts diferents de balls de bastons. El recorregut de la mostra, pel centre històric, i amb les ballades de lluïment al Pati (a les 12:30h), servirà per tancar aquest 2022 de la celebració del ball.

PUBLICITAT