Repassem el programa d’actes de la Fira de Santa Úrsula 2022 d’aquest dissabte 22 d’octubre.
Mercat de Santa Úrsula
De les 10.00 h a les 23.00 h. Passeig del President Tarradellas, el Fornàs.
Organitza: Regidoria de Comerç i Turisme
Monuments oberts. Especial Santa Úrsula 2022
Capella del Roser
De 10.00 h a 11.00 h i de 17.00 h a 18.00 h. Capella del Roser, carrer de la Cort, 24
Refugi antiaeri
D’11.00 h a 13.00 h i de 18.00 h a 19.00 h. Plaça de l’Església
Visita lliure sense reserva prèvia. Preu: 1 €. Tiquets al mateix monument.
Organitza: Oficina de Turisme
ÀGORA CASTELLERA
Parlem de castells i ciència
10.30 h. Plaça del Museu Casteller de Catalunya
Quina plaça és la millor per fer castells? El cos humà està preparat per fer un castell d’11 pisos? Ansietat, por i eufòria, com es poden gestionar a l’hora de fer castells? Les camises castelleres poden ser de niló? L’arquitectura, la medicina, la psicologia i la química són ciències que influeixen en el món casteller. Conversem amb quatre especialistes en aquestes disciplines per trobar respostes a aquestes i altres preguntes que genera el món casteller a partir del projecte Castells de Ciència, que impulsa la Universitat Rovira i Virgili.
A càrrec de Marta Calull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica (URV); Arnau Montoya, arquitecte i doctorand de la URV; Jaume Descarrega, psicòleg, i Jaume Rosset, doctor en Medicina i Cirurgia i especialista en Medicina Ortopèdica i Traumatologia. Modera el periodista casteller Carles Cortès.
Iniciativa: Universitat Rovira i Virgili. Les xerrades compten amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i de l’empresa Repsol.
Pausa cafè
12.00 h
Tertúlia de la diada de Santa Úrsula
12.30 h. Plaça del Museu Casteller de Catalunya
Amb la participació dels caps de colla de les dues entitats dels Xiquets de Valls, Pere Rico per part de la Colla Joves i Albert Martínez per part de la Colla Vella, ens parlaran de sensacions i d’emocions a 24 hores del moment casteller per antonomàsia. Moderaran l’acte les periodistes Aina Mallol i Elisenda Rovira.
Concert vermut amb Corrandes Són Corrandes
13.00 h. Plaça del Museu Casteller de Catalunya
El conjunt presenta l’espectacle L’altra meitat són veritat. Una cançó única, fugaç com una estrella de Sant Llorenç, que amb sàtira, humor i amor pretén captivar el públic de diferents maneres. Corrandes Són Corrandes proposa un concert de música tradicional amb la cançó de text improvisat com a protagonista amb tot de sorpreses que només tenen sentit en el moment present. Acordió diatònic, violí, guitarró i llaüt són la instrumentació que juga amb els versos creats a l’instant i les cobles tradicionals. Una estona d’humor i frescor assegurada amb temàtica castellera… per sucar-hi pa!
Durant el concert, es podrà adquirir el tradicional vermut i altres refrigeris als establiments propers, com ara els de la plaça del Blat i la plaça de l’Oli.
FIRA CANALLA
Fira d’activitats lúdiques i tallers
D’11.00 h a 14.oo h i de 17.00 h a 20.00 h. Plaça del Quarter
La canalla és un dels elements més valuosos que tenen les colles castelleres. És aquell grup de petites grans persones que s’enfilen al més alt de les estructures humanes. Els tallers i instal·lacions que es plantegen en aquest entorn lúdic van destinades a la franja d’edat d’aquests infants, i dedicat a ells, s’atribueix el nom a la fira d’activitats.
La fira, que tindrà lloc dissabte i diumenge, compta amb les propostes següents:
TALLERS
CLAUER. Ets més de bufar o de picar? Fes el teu clauer GRALLA o TIMBAL per posar-hi les claus de casa, per penjarlo a la motxilla… Aquest clauer no sonarà, però et transportarà al so del castell i a l’ambient de la plaça del Blat.
CALENDARI CASTELLER. El primer calendari del 2023 és a les teves mans i hi assenyalarem totes les cites castelleres que tens a la ciutat bressol dels castells. Les coneixes?
IMANT NEVERA. La faixa, element indispensable per a tot casteller i per a la Fira de Santa Úrsula d’enguany. Fes lloc a la teva nevera perquè hi llueixi i, qui sap?, potser podrà aguantar algun calendari casteller…
PEUS DE FOTO. Uns simpàtics peus de casteller amb les tradicionals espardenyes són el complement indispensable per posar-hi la foto del primer dia que et vas posar a la pinya, d’aquella abraçada amb els amics castellers o, per
què no?, aquell calendari casteller que has realitzat al taller del costat.
PHOTOCALL CASTELLER. Ets un casteller de tronc, de la pinya o canalla? Caracteritza’t al teu gust, construeix divertits personatges castellers i immortalitza aquest moment històric.
LETTERING. Des del primer contacte amb els pinzells i retoladors d’aquesta tècnica fins a nivells avançats, trobarem un ampli ventall de possibilitats sota la carpa de Can Hippie Home, iniciativa vallenca en el món de la decoració
amb fusta i la cal·ligrafia artística. Des de fer una llufa castellera amb el color de la teva colla fins a elaborades rajo -les de cartolina per dir als convidats que “Aquí i hi viu un/a casteller/a de la Joves/Vella”.
INSTAL·LACIONS
CIRC XIMPLE de la Cia. Passabarret
El taller de circ bàsic de Cia. Passabarret no és simple: és ximple! La proposta de la companyia vallenca com a activitat familiar, on grans i petits (sí, sí… junts!) poden aprendre diferents habilitats que van des del funambulisme
fins als equilibris sobre objectes, malabars, cicles, xanques i moltíssim més!
XICS DEL XURRAC de Tombs Creatius
Voleu jugar a ser colla castellera? Veniu a fer pinya amb els Xics! Els seus membres són de fusta i cobren vida a través del joc cada cop que surten a plaça. Plantegen reptes d’enginy i posen a prova gent de totes les edats. Juguem
a ser colla castellera i compartim valors com el seny, l’equilibri, la força, la cooperació, la perseverança o la diversitat de capacitats. Tothom pot ser Xic del Xurrac. Només cal jugar!
CIRCUIT D’AVENTURA de Players
Sis estacions unides per diversos elements de fusta. Cada estació, un repte diferent que caldrà afrontar i superar. L’objectiu: no caure durant l’execució de les diverses fases. Seràs capaç de descarregar la teva aventura?
30è ANIVERSARI DE LA RECUPERACIÓ DEL BALL DE BASTONS DE VALLS
El Ball de Bastons de Valls data, almenys, del 1712 i és una de les danses amb més continuïtat a la ciutat. Ballat fins l’any 1941, reneix fa 30 anys de la mà de l’Associació Cultural Verge de la Candela. Coincidint amb el 25è aniversari, el ball va recobrar l’acompanyament històric amb violí i flabiol. Enguany també es recupera una de les coreografies, documentada en els vídeos trobats del Fons Excursionista de Catalunya i amb música d’Àngel Vallverdú.
Concentració dels balls de bastons
11.15 h. Plaça de Sant Francesc
Són cridats a compartir aquesta celebració amb el Ball de Bastons de Valls els balls de bastons de l’Arboç, Cambrils i Vilafranca del Penedès.
Cercavila de balls de bastons
11.30 h. Des de la plaça de Sant Francesc
Amb la participació dels balls de bastons de Valls, l’Arboç, Cambrils i Vilafranca del Penedès.
Itinerari: plaça de Sant Francesc, Sant Antoni, Jueus, Escrivania, plaça de l’Església, Blat, Cort, el Pati.
Lluïment dels balls de bastons convidats i del Ball de Bastons de Valls.
12.30 h. El Pati
En acabar, cercavila des del Pati, Bosc i Sant Francesc.
Organitza: Ball de Bastons de Valls
Recepció a les Úrsules
11.30 h. Ajuntament
A Valls, dir-se Úrsula té un component especial, tan carismàtic com entranyable. L’alcaldessa de la ciutat manté aquest moment especial de trobada amb les dones que perpetuen el nom de la copatrona.
Tritlleig de campanes de la vigília de Santa Úrsula
12.00 h. Des del campanar de Sant Joan
Els campaners de Valls emularan el ja tradicional toc de vigília des del campanar de Sant Joan. És un dels tocs més complets del calendari campaner de Valls i només sona cinc vegades al llarg de l’any.
Encesa de 21 morterets
Simultàniament. Ajuntament
Salutació d’honor a la ciutat amb l’esclat de 21 morterets i tronada final, que seran disparats per les Úrsules des del balcó de l’Ajuntament.
Tomb de la vigília de Santa Úrsula amb els gegants de la ciutat
A continuació. Des de la plaça del Blat
Com és de consuetudenari, el Lladrefaves, la Gegantona, la Geganta i el Gegant de la Porra anuncien a la població la festa patronal amb un tomb per la ciutat durant el migdia de la vigília de Santa Úrsula. El tomb es realitzarà principalment pel centre històric al so dels grallers Blu’s.
Itinerari: plaça del Blat, Cort, el Pati, Jaume Huguet, Teatre, plaça del Quarter, Anselm Clavé, Germans de Sant Gabriel, Muralla del Castell, plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, Escudelles, Metges, plaça
de la Fusta, costa Puntarró, Garrofes, Carnisseria, Jueus, Escrivania, Arcs del Celler del Paborde, Església i plaça del Blat.
Gerard Furest presenta el Decàleg irreverent per a la defensa del català
12.00 h. Plaça dels Alls
Gerard Furest parlarà sobre la situació de la llengua catalana i la necessitat que els catalanoparlants s’empoderin i deixin enrere la diglòssia, que condueixen a la substitució lingüística.
Organitza: ANC Valls-Alt Camp
Concert vermut 50 anys d’hoquei a Valls amb les actuacions de Maria Jacobs i Figaflawas
12.00 h. Auditori de Mas Miquel
Organitza: Hoquei Club Valls
10è CORREBOUS 2022
A Valls, el bou és documentat des de l’any 1764, en una crònica on es relata la sortida extraordinària dels diversos balls i elements festius per acompanyar el retorn de la Mare de Déu del Lledó al seu santuari, amb motiu de la festa d’acció de gràcies que la ciutat dedicà a la Santa Imatge, arran de la seva intercessió en unes rogatives per la pluja.
Els anys passen de pressa i ja en fa deu que van néixer a Valls els dos bous. Aquesta efemèride només es podia celebrar conjuntament amb gran il·lusió per part de les dues peces, tan iguals com diferents, en una jornada de ball, menjar, música i cercavila pel centre de la ciutat. Per molts anys!
Plantada de bous
12.00 h. Plaça de la Zeta
Celebració del 10è aniversari del Correbous i dels bous a Valls.
Ballada de lluïment
12.30 h. Plaça de la Zeta
Jocs de taula
13.00 h. Plaça de la Zeta
Jugarem amb els Jocs del Seguici de Valls: tradicions en joc.
Dinar arròs amb bou
14.30 h. Plaça de la Zeta
Els tiquets del dinar es poden comprar a la Botiga de La Bajoca, al carrer de la Zeta.
Cafè concert electrònic
16.00 h. Plaça de la Zeta
10è Correbous
17.30 h
Cercavila dels bous amb la participació del Bou de Valls, el Bou Tradicional de Valls, el Bouet, les Vaquetes Vivendes de la Colla Vella i el Bou de Reus.
Itinerari: plaça de la Zeta, plaça dels Alls, el Pati, Cort, plaça del Blat, plaça del Museu Casteller, plaça de l’Oli, Peixateria, Forn Nou, plaça de Pilar Prim, plaça dels Alls, plaça de la Zeta.
Organitza: Associació El Bou de Valls i el Bou Tradicional de Valls
‘Els Català. Fotògrafs d’un segle’. Inauguració de l’exposició
18.00 h. Museu de Valls
Per primera vegada es fa una retrospectiva en què participen tots els membres de la família Català: Pere Català Pic i M. Àurea, Francesc i Pere Català Roca. Una nissaga de fotògrafs de Valls que han marcat la història de la fotografia del nostre país.
Exposició produïda pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya
Organitzen: Museu de Valls i Arxiu Comarcal de l’Alt Camp
CORREFOC DE SANTA ÚRSULA DE VALLS
Emblemàtic espectacle que impregna Valls de foc i del vermell dels diables. Llucifer, la Diablessa i tota la colla de diables amb els dracs i el Bou Tradicional despleguen tots els estratagemes per tal de conquerir la vila i els seus habitants.
Ball parlat dels diables
19.45 h. Plaça del Blat
Escenificació de la crida de Llucifer al conjunt de diables que sortiran d’un Ajuntament en flames per escampar el seu foc i maldat per tota la ciutat.
Pujada dels dracs, el Bou Tradicional i els diables
20.15 h. Carrer de la Cort
Els carrers i places comencen a tremolar amb el toc de tambors. Els diables es van apoderant de Valls mentre van fent ruta. Se’n prepara una de grossa!
Enceses de lluïment i correfoc
20.30 h. El Pati
Demostració de poder dels elements del mal. La plaça espetegarà amb tota la força dels diables: carretilles, trons i sortidors ompliran de so, foc i fum el cor de la ciutat de Valls.
I, a continuació, disbauxa i perversió infernal pel centre històric del correfoc, amb el Drac Petit de Valls, el Drac de Valls, el Bou Tradicional de Valls, el Ball de Diables infantil i Ball de Diables de Valls. Acompanyament musical de la mitja cobla Bufalodre amb els dracs i dels grallers Blu’s amb el Bou Tradicional vallenc.
Itinerari: el Pati, Gonzàlez Alba, plaça dels Alls, Forn Nou, Sant Pere, Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, plaça de les Escudelles, Metges, Carme, Carnisseria, Jueus, Escrivania, Arcs del Celler del Paborde, plaça de l’Església i plaça del Blat.
Versots satírics i baixada de l’arcàngel
Finalment, a la plaça del Blat
Els diables de Valls repassaran amb to de sàtira els darrers esdeveniments del poble i tots els grups participants al correfoc faran el darrer esclat diabòlic. Tot plegat clourà amb la icònica baixada de l’arcàngel Sant Miquel per derrotar i foragitar les forces del mal.
PRECAUCIÓ – ACTES DE FOC
Cal protegir-se amb roba llarga de cotó, barrets adequats i ulleres de protecció, i també es recomana protecció auditiva. Cal evitar acostar-s’hi amb cotxets per a nadons i altres objectes similars. També cal protegir els vidres en comerços i cases per on passa el recorregut, recollir tendals, banderes i roba dels balcons, tancar finestres, etc.
Concert amb Mabel Flores + DJ You Did Peen Y’all
23.00 h. Plaça de l’Oli
Cridada a ocupar, sense dubtes, un lloc preferent, aquesta banda ofereix un directe desinhibit, carregat d’energia i bon rotllo, amb un repertori eclèctic, crític i alliberador de pop urbà, ritmes llatins i cançó d’autor que es transforma en melodies enganxoses a la primera escolta i que va creixent fins a arribar a un clímax demolidor i vitalista, que convida el públic a ballar, gaudir i deixar-se anar.
DJ You Did Peen Y’all és una jove ballaruca del Pla que emprèn el seu somni de fer remoure els malucs a la gent de l’Alt Camp. Tant hi fa el gènere musical —dembow, punk, rock, tecno, pop, postpunk…—, de ben segur que el seu desig de veure la població engrescada s’està fent realitat; si teniu l’enorme sort de veure-la en directe, poseu-vos roba còmoda.
L’últim ball dels diables
En acabar el concert de la plaça de l’Oli. Des de la plaça de l’Oli fins a la plaça del Blat
Que n’és, de difícil, acabar definitivament amb el mal! I no ha dit encara la darrera paraula. Ens deixarà només un avís per tal que el tinguem en compte perquè, algun dia, tornarà.
Itinerari: plaça de l’Oli, Peixateria, Cort i plaça del Blat.
Organitza: UAF
Podcast: Play in new window | Download