En el calendari cristià, el dijous Sant és el dijous de la Setmana Santa. Commemora l’anomenat Sant Sopar, és a dir, l’últim sopar de Jesucrist amb els seus deixebles abans de ser traït per Judes Iscariot i crucificat. El Dijous Sant és el dijous previ a la Pasqua Florida i com que es calcula en funció de l’equinocci i les fases lunars, pot oscil·lar entre el 19 de març i el 22 d’abril.
És el dia de la fraternitat, ja que Jesús en el darrer sopar va rentar els peus als deixebles, es va fer servidor dels altres. Abans el Dijous Sant era dia de silenci, la gent no sortia de casa, es practicava el dejuni i les campanes no marcaven les hores, com a mostra de respecte. En alguns indrets, se celebren les processons de silenci, on s’escenifiquen la captura, la crucifixió, l’agonia i mort de Crist. En algunes poblacions es representa la ‘Dansa de la Mort’, una dansa d’origen medieval on es recrea l’arribada de la mort.
PUBLICITAT