El 13 de març de 2020, el govern espanyol acordava declarar l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus. El president Pedro Sánchez ho anunciava en una declaració institucional a la Moncloa després que Espanya hagués superat ja els 4.000 contagiats per Covid-19 i haguessin mort 120 persones.

PUBLICITAT

L’estat d’alarma està recollit a l’article 116 de la Constitució Espanyola per a situacions excepcionals, com una alerta sanitària. En concret, la constitució diu que s’ha de declarar a través d’un decret acordat pel Consell de Ministres “per un termini màxim de 15 dies”.

Per prorrogar-lo, cal l’autorització del Congrés. L’última vegada que es va declarar l’estat d’alarma va ser durant la vaga de controladors aeris l’any 2010.

La mesura va limitar la circulació o permanència de persones en determinades hores i llocs, requisar temporalment béns o imposar prestacions personals obligatòries. També es podien intervenir indústries i negocis, a més de limitar o racionar l’ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat.

Recordem com ho explicàvem des dels nostres serveis informatius.

PUBLICITAT